Gå till innehållet

Arbetspensionstillgångarna ökade med 10 miljarder under första hälften av 2024

Finländarnas arbetspensionstillgångar ökade med sammanlagt 10 miljarder euro under det första halvåret. Ökningen under årets andra kvartal var cirka 3 miljarder euro och vid utgången av kvartalet uppgick tillgångarna till sammanlagt 261 miljarder euro.


Den positiva utvecklingen av arbetspensionsplaceringarna fortsatte under årets andra kvartal trots det svaga ekonomiska läget i Finland.

– Ökningen av tillgångarna under de första sex månaderna 2024 härrörde i stor utsträckning från börsnoterade aktier. Utöver aktieplaceringarna avkastade också de alternativa investeringarna relativt bra. Den positiva stämningen på marknaden backades upp av att inflationen stabiliserats och av förväntningarna på räntesänkningar, berättar Arbetspensionsförsäkrarna Telas analytiker Kimmo Koivurinne.

Den nominella avkastningen på arbetspensionstillgångarna för början av året var 5,2 procent. Den reala avkastningen som beaktar inflationen som en faktor som minskar totalavkastningen var 4,6 procent. Siffrorna framgår av Telas senaste statistik.

Pensionstillgångarna ökade till sin högsta nivå hittills. Samtidigt har det i den offentliga debatten framförts oro för den svaga avkastningen på investeringar i finländska aktier.

– Helsingforsbörsen har de senaste åren avkastat relativt sett sämre än exempelvis europeiska eller nordamerikanska aktier. Diversifiering utgör emellertid kärnan i arbetspensionsförsäkrarnas investeringsstrategier och har en viktig roll också i fortsättningen såväl geografiskt som i fråga om olika tillgångsslag. Diversifieringen gör det möjligt att eftersträva minst måttlig avkastning, även om marknaden på något håll i världen skulle fluktuera kraftigt, beskriver Koivurinne.

Som helhet är cirka 20 procent av tillgångarna investerade i Finland, knappt 17 procent inom det övriga euroområdet och knappt 64 procent utanför euroområdet. I aktier och aktierelaterade instrument finns 57 procent, dvs. 149 miljarder euro av de totala tillgångarna på 261 miljarder euro. Av dem är 15 procent investerade i Finland, 15 procent inom det övriga euroområdet och 70 procent utanför euroområdet.

De inhemska aktieplaceringarnas relativa andel har halverats på två årtionden. År 2004 var de finländska aktiernas andel av arbetspensionstillgångarna cirka 30 procent. Cirka 20 procent var investerade inom det övriga euroområdet och 50 procent utanför euroområdet.

Mer ingående om avkastningen på arbetspensionstillgångarna

Avkastningen enligt placeringsslag den första hälften av 2024 var följande:

  • den reala avkastningen på aktieplaceringar och aktierelaterade placeringar 7,8 procent
  • den reala avkastningen på ränteplaceringar 0,8 procent
  • den reala avkastningen på fastighetsplaceringar −1,3 procent
  • den reala avkastningen på alternativa investeringar 4,7 procent.

Tillgångarnas fördelning enligt tillgångsslag eller geografiska fördelning förändrades inte nämnvärt under kvartalet.

Telas uppgifter om pensionstillgångarna omfattar de pensionstillgångar som förvaltas av pensionsbolagen, pensionskassorna, pensionsstiftelserna, pensionsfonden för FPA:s personal, Keva, Kyrkans pensionsfond, Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, Sjömanspensionskassan, Finlands Banks pensionsfond och Statens pensionsfond. I statistiken ingår endast lagstadgat arbetspensionsskydd.

I Telas statistik omfattar pensionstillgångarna inte övriga tillgångar och skulder eller materiella nyttigheter som redovisas i arbetspensionsförsäkrarnas balansräkning. De arbetspensionstillgångar som anges här avser tillgångar som kan investeras.

Mer ingående information om beloppet av placeringstillgångarna och deras allokering finns i sin helhet på Telas webbplats på sidan Beloppet av pensionstillgångarna. Uppgifterna finns också i Telas statistikdatabas.

Telas nästa statistik om arbetspensionstillgångarna för det tredje kvartalet 2024 publiceras vid månadsskiftet november–december.