Gå till innehållet

Större arbetspensionstillgångar tryggar framtidens arbetspensioner – tillgångarna 258 miljarder euro

Beloppet av de pensionstillgångar som används för finansieringen av finländarnas arbetspensioner ökade med cirka sju miljarder euro det första kvartalet 2024. Trots det svaga ekonomiska läget i Finland fortsatte investeringarna att utvecklas gynnsamt under årets första kvartal och tillgångarna uppgick vid utgången av mars till totalt 258 miljarder euro. Siffrorna framgår av Arbetspensionsförsäkrarna Telas senaste statistik.

Den nominella avkastningen på arbetspensionstillgångarna för början av året var 3,4 procent. Den reala avkastningen, som beaktar inflationen som en faktor som minskar totalavkastningen, var 2,6 procent.

– Den globala aktiemarknaden steg kraftigt under det första kvartalet tack vare den stabila ekonomiska utvecklingen i USA och AI-lyftet för teknologisektorn. Ökningen av tillgångarna under de första månaderna 2024 härrör till stor del från aktieinvesteringarna, berättar Telas analytiker Kimmo Koivurinne.

– Också förväntningarna på räntesänkningar bidrog till att backa upp aktiemarknaden, även om sänkningstakten sannolikt kommer att vara långsammare än vad marknaden räknade med i början av året, fortsätter Koivurinne.

Pensionstillgångarna steg till sin högsta nivå hittills. Ökningen av tillgångarna är alltid en god nyhet framför allt med tanke på de framtida pensionerna, eftersom det behövs allt mer tillgångar i takt med att befolkningen åldras.

– Dagens barn och unga kommer i sinom tid att betala pensionerna för dem som nu förvärvsarbetar. Tack vare fonderna kan också en del av de framtida pensionerna finansieras med placeringsintäkter i stället för att man skulle vara tvungen att betydligt höja på arbetspensionsavgiften från den nuvarande nivån, konstaterar Koivurinne.

En allt större andel av den årliga arbetspensionsutgiften täcks med pensionsfonderna och deras intäkter, och andelen fortsätter att öka. Inom den privata sektorn täcks för närvarande drygt en femtedel av pensionsutgifterna med medel från fonderna. Andelen stiger redan inom den närmaste framtiden till en fjärdedel, vilket innebär att 25 cent av varje arbetspensionseuro kommer från fonderna. Fonderna har således en viktig roll i tryggandet av finansieringen av pensionerna.

– När man talar om fonderna och deras avkastning är det emellertid bra att komma ihåg att avkastningen inte inverkar på storleken av den arbetspension som betalas till pensionstagarna, om den så är positiv eller negativ. Avkastningen har endast betydelse för den arbetspensionsavgift som tas ut av arbetsgivarna och arbetstagarna, påminner Koivurinne.

Fokus på avkastningen på lång sikt

Även om ökningen av pensionstillgångarna också på kort sikt gynnar de framtida pensionerna, får man inte glömma den långa tidshorisonten som gäller för arbetspensionsplacering.

– Avkastningen för ett år eller ett kvartal är huvudsakligen beroende av marknadsutvecklingen och i viss mån av de investeringsbeslut som fattats inom olika tillgångsslag. Avkastningen på lång sikt är i sin tur resultatet av den riskprofil som valts. I allmänhet ger större risktagning ett bättre resultat på lång sikt, konstaterar Koivurinne.

För arbetspensionstillgångarnas del har uttryckligen avkastningen på lång sikt betydelse, eftersom ansvaret för de framtida pensionerna sträcker sig flera årtionden framåt i tiden. Den genomsnittliga reala avkastningen på tillgångarna har sedan 1997 varit 3,9 procent om året.

Betydelsen av långsiktsanalyser accentueras i den pensionsreform som arbetsmarknadsorganisationerna just nu bereder och där man dels överväger en reform av investeringsverksamheten på ett sätt som skulle möjliggöra bättre avkastning genom att höja risken. Ökad risktagning förutsätter förmåga att tåla låga avkastningar även under långa tider.

Mer ingående om arbetspensionstillgångarna

Arbetspensionstillgångarna uppgick i slutet av mars till sammanlagt 258 miljarder euro. Tillgångarna ökade under det första kvartalet med sju miljarder euro.

Avkastningen enligt placeringsslag var följande:

  • den reala avkastningen på aktieplaceringar och aktierelaterade placeringar 4,5 procent
  • den reala avkastningen på ränteplaceringar 0,1 procent
  • den reala avkastningen på fastighetsplaceringar -1,0 procent
  • den reala avkastningen på alternativa investeringar 2,7 procent.

Tillgångarnas fördelning enligt tillgångsslag eller den geografiska fördelningen förändrades inte nämnvärt under kvartalet.

Telas uppgifter om pensionstillgångarna omfattar de pensionstillgångar som förvaltas av pensionsbolagen, pensionskassorna, pensionsstiftelserna, pensionsfonden för FPA:s personal, Keva, Kyrkans pensionsfond, Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, Sjömanspensionskassan, Finlands Banks pensionsfond och Statens pensionsfond. I statistiken ingår endast lagstadgat arbetspensionsskydd.

Pensionstillgångarna i Telas statistik omfattar inte övriga tillgångar och skulder eller materiella nyttigheter som redovisas i arbetspensionsförsäkrarnas balansräkning. De arbetspensionstillgångar som anges här avser tillgångar som kan placeras.

Mer ingående information om beloppet av investeringstillgångarna och deras allokering finns i sin helhet på Telas webbplats på sidan Beloppet av pensionstillgångarna. Uppgifterna finns också i Telas statistikdatabas.

Telas nästa statistik om arbetspensionstillgångarna för andra kvartalet 2024 publiceras i månadsskiftet augusti–september.