Siirry sisältöön

Sillanrakentajat-podcast

Sillanrakentajat -podcastissamme toimittaja Maria Veitola auttaa itseään ja kuulijoita ymmärtämään, mistä suomalaisessa eläkejärjestelmässä oikein on kysymys.

Kun yritykset keskittyvät kvartaaleihin ja poliitikot vaalikausiin, podcastissa katsomme pidemmälle ja syvemmälle. Sillanrakentajissa ei vain kerrota, miten asiat ovat, vaan kysytään, miksi tehdään niin kuin tehdään. Mikä on järjestelmän idea? Mitä valintoja on tehty ja miksi? Mitä isoja yhteiskuntapoliittisia ilmiöitä on meneillään? Entä mikä niiden yhteys on eläkejärjestelmään, voisivatko asiat olla toisin?

Sillanrakentajien jaksot

Jokaisessa jaksossa Maria Veitolalla on kaksi vierasta: ajattelijoita, asiantuntijoita, vaikuttajia ja myyttien murtajia. Sillanrakentajien jaksot ovat kuunneltavissa sivujemme lisäksi iTunesissa ja Youtubessa.

1. Kenen pitää kantaa elämän riskit?

Suomessa työeläkkeistä huolehditaan ja erilaisia elämän riskejä kannetaan yhdessä. Jokainen voi olla varma siitä, että kaikille kertyy eläketurvaa. Mutta mitä kaikkea yhteinen riskinotto oikein tarkoittaa? Kuka kantaa riskin, ja onko jonkun riski toista suurempi? Amerikkalaiset alkavat säästää eläkkeitään jo parikymppisinä. Miksi näin ei toimita meillä?

Aiheesta Veitolan kanssa keskustelemassa ovat toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes ja e2 Tutkimuksen johtaja Karina Jutila.

2. Kuinka suuri on kohtuullinen eläke?

Suomessa jokainen saa eläkettä ansionsa mukaan. Se, kuinka hyvää eläkettä saa, riippuu elämän aikana tehdystä työstä. Onko järjestelmä kaikille reilu? Mikä on paras tapa estää eläkeläisköyhyyttä? Mistä kokemus kohtuullisuudesta tai kohtuuttomuudesta kumpuaa?

Kohtuullisista eläkkeistä ja elämästä Veitolan kanssa keskustelevat tässä jaksossa edunvalvontajohtajamme Nikolas Elomaa ja filosofi Maija-Riitta Ollila.

3. Kuka katsoo sadan vuoden päähän?

Yrityksissä keskitytään kvartaaleihin, puolueissa vaalikausiin, mutta eläkkeiden rahoituksessa ja maksuissa on kyse vuosikymmenistä. Miten eläkkeitä voidaan suunnitella 70 vuoden päähän kestävästi? Miltä maailma näyttää sadan vuoden päästä tästä, ja elämmekö silloin kaikki satavuotiaiksi? Sillanrakentajien kolmannessa jaksossa katsotaan tulevaisuuteen, maailman megatrendeihin ja Suomen päiväkoti-ikäisten eläkkeisiin.

Veitolan vieraina ovat analyytikkomme Kimmo Koivurinne ja Sitran ennakointi- ja strategiatoiminnoista vastaava johtaja Paula Laine.

4. Miksi kaikki puhuvat nyt osallisuudesta?

Osallisuudesta puhutaan nykyään kaikkialla. Miten osallisuus, media ja eläkkeet liittyvät toisiinsa? Ainakin niin, että työeläkejärjestelmä perustuu osallisuuteen ja luottamukseen, ja samat asiat ovat mediankin ydinarvoja. Silti kumpikin kärsii myös luottamuspulasta.

Veitolan vieraina ovat Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi ja toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes.

5. Kuka päättää sinun eläkkeistäsi?

Eläkkeet ovat kuuma aihe koko Euroopassa, kun väestö ikääntyy ja kestävyysvajeet vaativat paikkaamista. Suomalaiset päättävät eläkkeistään itse, eikä EU tee sitä meidän puolestamme. Miksi suomalaiset haluavat pitää kiinni omasta päätöksenteosta?

Veitolan vieraina ovat erityisasiantuntijamme Janne Pelkonen ja Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Aku Aarva.