Turkka Sinisalo
Kuka jää työkyvyttömyyseläkkeelle ja ketkä maksavat hinnan?
Työkyvyttömyyseläkkeellä olevien määrä vähenee, mutta yhä nuoremmat ovat yhä pitempään eläkkeellä mielenterveyssyistä. Tutkimusartikkelit kesältä ja syksyltä pureutuvat ilmiöihin työkyvyttömyyseläkkeiden taustalla.
Mikä on oikea mittari sukupolvien väliselle oikeudenmukaisuudelle?
Kun valtionvarainministeriö oli kuultavana hallitusohjelman eläkepolitiikan kokonaisuudesta, se nosti esille yhden usein käytetyn työeläkejärjestelmän sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden mittarin. Tämä mittari…
Kun työkyky heikkenee, ajoissa saatu tuki ja toimivat peruspalvelut ovat ihmisen mutta myös järjestelmän etu
Suomessa on tuhansien ihmisten joukko, joita järjestelmämme ei kykene kohtaamaan niin kuin sen olisi tarkoitus tehdä. He ovat ihmisiä, joiden…
Hallitusneuvotteluissa on mahdollisuus löytää yhteinen sävel väestöpolitiikalle
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kutsui Säätytalolle hallitusneuvotteluihin oman puolueensa lisäksi perussuomalaiset, RKP:n sekä kristillisdemokraatit. Yhteistä tekijää hallitusneuvotteluissa haetaan erityisesti julkisen…
Yhä useamman työkyvyttömyyseläkkeen takana on mielenterveysongelma
Suomalaisten työkyvyttömyyseläkkeiden kehitystä 2000-luvulla voi kutsua menestystarinaksi. Suomen työkyvyttömyyseläkemenot bruttokansantuotteesta laskivat kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana kahden prosentin tasolta prosentin tuntumaan.…
Seuraavan hallituksen on pyrittävä pidentämään työuria keskeltä
Ikääntyvällä Suomella ei ole varaa menettää etenkään nuoria aikuisia työkyvyttömyyseläkkeelle. Ratkaisuja on useita, mutta niillä alkaa olla kiire.
Miksi varautumista vanhuuden toimeentuloon on vaikeaa jättää kokonaan yksilöiden vastuulle?
Ansiotulot loppuvat jokaiselta yleensä jossain vaiheessa elämää. Näiden tulojen loppuminen on suuri muutos ihmiselle. Vain harvoilla esimerkiksi peritty varallisuus tai…
Työkyvyttömyyttä ehkäistään läpi työelämän – riittääkö se?
Työkyvyttömyyseläkkeellä olevien määrä on viime vuosina vähentynyt, mutta heitä on edelleen noin 188 000 eli lähes Turun kaupungin asukasluvun verran. Se…
Mielenterveys haastaa suomalaisten työkykyä
Keskustelu suomalaisten työ- ja toimintakyvystä on noussut voimakkaasti esille pandemia-ajan jälkimainingeissa. Erityisesti keskustelu on kiinnittynyt pandemia-ajan vaikutuksiin. Niin sanottu hoitovelka,…
Kuka allekirjoitti sukupolvisopimuksen?
Ihmisten ja ihmisyhteisöjen tarve varautua väistämättömästi odottavan vanhuuden varalle on ollut olemassa pitkään. Historiallisesti tähän vanhuuden riskiin on varauduttu joko…