Janne Pelkonen
EU-instituutioiltakin vaaditaan nyt ketteryyttä ja koordinointikykyä
Valtioiden rajoista piittaamaton koronaviruskriisi vaatii byrokraattista ketteryyttä sekä myös väliaikaisia poikkeustoimia kansalaisten perusoikeuksien kohdalla. EU:n talouskuri ei tässä kriisissä tule…
Ilmastotoimien vaikutukset pitää selvittää
Euroopan komissio julkaisi äskettäin uuden työohjelmansa. Perinteinen EU:n työllisyyden ja talouskasvun eetos kehystetään nyt kestävän kasvun periaatteilla. Kohtalonkysymys on, miten…
Suomessa ei voida ottaa käyttöön ”yksi lapsi vähemmän” -politiikkaa
Helsingin Sanomat (18.8.) käsitteli monipuolisesti ilmastonmuutosta ja syntyvyyttä. Liikakansoitus ja maapallon resurssien ylikulutus ovat nykyisen ekologisen muutoksen juurisyitä.
Eurovaalien 2019 jälkilöylyt – sauna ei palanutkaan?
Pirstaloitunut kannatus tuo uusia sävyjä oikeisto-vasemmisto-akselin pitkään hallitsemaan parlamenttiin. Vaalikampanjoita käytiin EU-maissa yhä enemmän kansallisten vaikuttimien pohjalta. Keskeisten jäsenvaltioiden paineet…
Jälkikirjoitus: Onko EU:lla malttia keskittyä olennaiseen?
EU:n tulisi löytää tapa, millä sen toimet priorisoitaisiin. ”Tehdään vähemmän, mutta tehokkaammin” -strategia voisi vahvistaa sisäistä yhteenkuuluvuutta sekä antaisi kansalaisille…
Väestöpolitiikka kuuluu politiikanteon keskiöön nyky-Suomessa
Tuoreen väestöennusteen mukaan Suomi on yhä selkeämmin kuihtumisen tiellä. Syyllistämisen sijaan tarvitaan analyyttistä väestöpoliittista ohjelmaa. Nuorten kokeman epävarmuuden taklaamisesta on…
Jos Suomen väestö jatkaa pienenemistään, häämöttää näköpiirissä harmaa tulevaisuus
Suomalainen yhteiskunta vanhenee vauhdilla. Yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa 360 000 henkilöllä seuraavan 20 vuoden aikana, runsaaseen 1,5 miljoonaan. Nykyisen kokoisena…
Puheenvuoro: EU:n kovana ytimenä ovat rauha ja talous
Ensi vuoden europarlamenttivaalit ovat seuraava nivelvaihe Eurooppa-politiikassa. Useista tulevaisuusvisioista huolimatta momentumia uudistumiselle ei ole löytynyt. Vaalitulokset monissa EU-maissa saattavat vaikeuttaa…
Onko suomalaisilla oikeus hankkia lapsia?
EU-maiden syntyvyys ei riitä pitämään yhdenkään väestöä ennallaan, mutta globaalisti ihmiskunta kasvaa voimakkaasti. Suomessa instituutioiden huoliin syntyvyydestä ja hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta…
Onko ikään perustuva identiteettipolitiikka taas yksi jakolinja lisää?
Sukupolvien välinen ketju näyttää kiristyvän, kun väestö vanhenee voimakkaasti. Ikäluokkien väliset taloudelliset suhteet tulevat erityisen selvästi näkyviin eläkkeissä. Tärkeää sukupolvikeskustelua…