Miksei Ritvan eläke riitä terassiin?
Kansan Eläkeradion toisessa jaksossa käsittelemme pieniä eläkkeitä. Soittajamme Tiia-Maria pohtii, voisiko pieniä eläkkeitä nostaa niin, että hänen äitinsä naapurikin saisi mökilleen terassin. Entä voisiko suurille eläkkeille asettaa jonkin ylärajan, ja käyttää siitä säästyvät rahat pienten eläkkeiden nostamiseen?
Tärkeimmät faktat pienistä eläkkeistä:
Työeläkkeen kertymisen säännöt ovat vuosien aikana hieman muuttuneet, mutta nykyisin työeläkettä kertyy 1,5 prosenttia vuosiansioista kaikesta työstä – toimialasta ja työsuhteen kestosta riippumatta. Työeläke perustuu aina kunkin työntekijän omiin, henkilökohtaisiin ansioihin. Erisuuruista ansioista kertyy siten myös erisuuruisia työeläkkeitä.
Jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan tulevan työeläkkeen suuruuteen. Mitä pidempään työelämässä jatkaa, sitä suuremmaksi työeläke muodostuu.
Työeläkkeen kertymisestä on kerrottu tarkemmin Työeläke.fi -sivustolla:
Työeläkkeen lisäksi eläketurvan kokonaisuuteen kuuluvat Kelan maksamat kansaneläke ja takuueläke. Kansaneläkettä maksetaan niille, joiden työeläke jää pieneksi tai sitä ei ole lainkaan. Takuueläke puolestaan turvaa Suomessa asuville vähimmäiseläkkeen, joka on vuonna 2023 reilut 900 euroa. Täyden takuueläkkeen saa, jos henkilöllä ei ole mitään muita eläkkeitä.
Takuu- ja kansaneläkkeisiin kohdistuvat korotukset vaikuttaisivat parhaiten pienituloisimpien eläkkeensaajien toimeentuloon. Julkisessa keskustelussa on joskus esitetty myös erilaisia työeläkkeisiin tehtäviä korotuksia esimerkiksi indeksimekanismien avulla, mutta ne korottaisivat myös jo ennestään suuria eläkkeitä eivätkä siten olisi kovin tehokkaita (aiheesta lisää Kansan Eläkeradion seuraavassa jaksossa).
Kelan eläkkeet maksetaan kokonaisuudessaan valtion budjetista. Mikäli näitä vähimmäiseläkkeitä halutaan korottaa, edellyttää se poliittista päätöstä.
Lisätietoja Kelan eläkkeistä:
Eläkkeensaajien toimeentuloon vaikuttavat tulojen ohella merkittävästi menot, jotka muodostuvat esimerkiksi asumiskustannuksista ja heidän tarvitsemistaan palveluista.
Pienituloisten eläkeläisten toimeentuloa voidaankin parantaa täsmäkeinoilla. Keskeisiä ovat toimivat ja kohtuuhintaiset sosiaali- ja terveyspalvelut. Myös muut palvelut, palvelumaksut ja esimerkiksi lääkekorvaukset ovat pienituloisten eläkeläisten kannalta tärkeitä. Käytettävissä oleviin tuloihin voidaan vaikuttaa myös verotuksella, ja eläkkeensaajan asumistuki taas kohdentuu suurista asumiskustannuksista kärsiviin.
Eläkekatolla tarkoitetaan lakisääteiselle työeläkkeelle asetettavaa euromääräistä ylärajaa. Eläkekaton käyttöönottoa esitetään toisinaan yhteiskunnallisessa keskustelussa, ja sitä perustellaan oikeudenmukaisuuden lisäämisellä ja tulonjaon tasaamisella. Eläkekatto ei kuitenkaan poistaisi yhteiskunnasta korkeita eläkkeitä eikä tasaisi tulojen jakautumista.
Eläkekaton myötä käyttöön tulisi myös maksukatto, eli yläraja työnantajien ja työntekijöiden maksamille työeläkemaksuille. Tämä pienentäisi työeläkemaksuista kertyvää rahoitusta välittömästi, mutta jo kertyneet eläkkeet pitäisi kuitenkin kustantaa entiseen tapaan, todennäköisesti korottamalla eläkemaksuja. Maailmalta tiedämme, että eläkekatto johtaisi helposti siihen, että ammatillisten ja yksityisten lisäeläkkeiden rooli eläketurvassa kasvaisi etenkin niillä, jotka pystyvät sellaisia neuvottelemaan ja säästämään.
Eläkekattoa on käsitelty tarkemmin kysymyksiä ja vastauksia -tietopaketissamme:
Työeläkejärjestelmässä huolehditaan eläkkeiden ostovoiman säilymisestä erilaisilla indeksimekanismeilla. Kun henkilö on jäämässä eläkkeelle, hänen työuransa aikaiset ansionsa korotetaan eläkkeen alkamisvuoden tasoon palkkakertoimen avulla. Kun henkilö on jo eläkkeellä, korotetaan hänen eläkettään vuosittain työeläkeindeksillä.
Indeksien avulla maksettavissa työeläkkeissä huomioidaan rahan arvon muuttuminen, eli pidetään huolta työeläkkeiden ostovoimasta.
Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä:
Kansan Eläkeradion käsittelyssä myös muut eläkkeiden klassikkokysymykset
Kansan Eläkeradio käsittelee myös muita työeläkkeitä koskevia klassikkokysymyksiä nuorten eläkkeistä, indeksikorotuksista, eläkerahastoista sekä eläkevarojen sijoittamisesta.
Ajankohtaista aiheesta
Rahavirrat yhdessä kuvassa: Mistä tulevat rahat eläkkeisiin ja miten ne maksetaan?
Eläkkeet Suomessa jakautuvat työeläkkeisiin, Kelan eläkkeisiin ja täydentävään lisäturvaan. Miten nämä eri eläkkeet rahoitetaan? Päivitimme infograafit, jotka näyttävät eläkejärjestelmän rahavirrat.
Työeläketurvan indeksitarkistukset vuodelle 2025 vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on tänään vahvistanut työeläketurvaa koskevat indeksit vuodelle 2025.
Tutkimus: Takuueläkeuudistus sai työttömät hakemaan enemmän eläkettä
Tuoreessa Laboren tutkimuksessa tarkasteltiin takuueläkkeen vaikutusta vanhuuseläkkeelle jäämiseen. Tulokset osoittavat, että vuoden 2011 takuueläkeuudistus on lisännyt tuntuvasti vanhuuseläkkeen kynnyksellä olevien…
Rahavirrat yhdessä kuvassa: Mistä tulevat rahat eläkkeisiin ja miten ne maksetaan?
Eläkkeet Suomessa jakautuvat työeläkkeisiin, Kelan eläkkeisiin ja täydentävään lisäturvaan. Miten nämä eri eläkkeet rahoitetaan? Päivitimme infograafit, jotka näyttävät eläkejärjestelmän rahavirrat.
Rahavirrat yhdessä kuvassa: Miten eri eläkkeet rahoitettiin vuonna 2022?
Neuvottelut seuraavasta eläkeuudistuksesta ovat alkaneet. Niissä työmarkkinaosapuolten pöydällä ovat työeläkkeet ja niiden rahoituksen turvaaminen pitkällä aikavälillä. Miten maksussa olevat eläkkeet…
Paljonkohan eläkettä tulossa? Työeläkeote ja laskurit auttavat
Mitähän eläke aikanaan voisi olla? Siitä saa vihiä kahta kautta: työeläkeotteesta ja eläkelaskureiden avulla. Toinen kertoo tilanteen nykyhetkellä, toinen ennustaa…
Ammattiurheilijoiden sosiaaliturvatyöryhmän raportti
Annoimme sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon koskien ammattiurheilijoiden sosiaaliturvatyöryhmän raporttia. Otimme lausunnossamme kantaa ainoastaan ammattiurheilijoiden vanhuudenturvan järjestämiseen.
Euroopan vakuutusvalvontaviranomaisen kuuleminen henkilökohtaisten lisäeläkkeiden markkinan harmonisoinnista
Annoimme lausunnon Euroopan vakuutusvalvontaviranomaiselle, EIOPA:lle, julkisessa kuulemisessa, joka keskittyi henkilökohtaisten lisäeläkkeiden markkinoiden kehittämiseen. Kyseessä on kuulemisten ensimmäinen vaihe.
Tuloverolain muuttaminen
Annoimme lausunnon Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaostolle hallituksen esityksestä laiksi tuloverolain muuttamisesta. Esitys koskee yksilöllisten eläkevakuutusten, ps-sopimusten sekä kollektiivisen lisäeläketurvan maksujen vähennyskelpoisuutta.
Miksi varautumista vanhuuden toimeentuloon on vaikeaa jättää kokonaan yksilöiden vastuulle?
Ansiotulot loppuvat jokaiselta yleensä jossain vaiheessa elämää. Näiden tulojen loppuminen on suuri muutos ihmiselle. Vain harvoilla esimerkiksi peritty varallisuus tai…
Näkyykö inflaatio eri tavalla eläkeläisen kulutuskorissa?
Lyhyen aikavälin inflaatiopaineet syntyvät nyt erityisesti energiahintojen kehityksestä. Yli 65-vuotiaiden oman kulutuskorin hintakehitys ei tällä hetkellä juuri poikkea keskimääräisen kulutuksen…
Ulos takahuoneesta
Vietin itselleni tärkeää merkkipäivää työn merkeissä 1. syyskuuta. Minulle tuli silloin täyteen kymmenen vuotta nykyisen työnantajani palveluksessa. Merkkipäivät antavat aina…
Työeläketurvan indeksitarkistukset vuodelle 2025 vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on tänään vahvistanut työeläketurvaa koskevat indeksit vuodelle 2025.
Tutkimus: Takuueläkeuudistus sai työttömät hakemaan enemmän eläkettä
Tuoreessa Laboren tutkimuksessa tarkasteltiin takuueläkkeen vaikutusta vanhuuseläkkeelle jäämiseen. Tulokset osoittavat, että vuoden 2011 takuueläkeuudistus on lisännyt tuntuvasti vanhuuseläkkeen kynnyksellä olevien…
Työeläketurvan indeksitarkistukset vuodelle 2024 vahvistettu
Sosiaali- ja terveysministeriö on tänään vahvistanut työeläketurvaa koskevat indeksit vuodelle 2024. Kyseessä ovat palkkakertoimeen ja työeläkeindeksiin liittyvät tarkistukset.