Työeläkekuntoutus
Ammatillinen kuntoutus auttaa takaisin työhön, mutta ei voi paikata puuttuvaa hoitoa
Ammatillista kuntoutusta työeläkevakuuttajilta hakevien määrä kääntyi viime vuonna hivenen laskuun pitkän nousun jälkeen, mutta hylkäävien päätösten määrä on suhteessa kasvanut.…
Kun työkyky horjuu, on tarkasteltava kaikkia työssä jatkamisen tukikeinoja
Työkyvyttömyyseläkkeiden ehkäisemiseen kohdistuu 2020-luvulla paljon odotuksia. Tuore työeläkekuntoutuksen strategiapaperi kuvaa suomalaisten työkyvyn tilaa sekä hoito- ja kuntoutusprosessin ja kuntoutuskeinojen kehittämistarpeita.…
Nopeasti työhön kiinni: uusi kulma mielenterveyskuntoutujan toipumiseen
Kun totuttu ajattelutapa käännetään kuntoutuksessa toisin päin, jo ensituntuma lupaa hyvää. Ensin etsitään ihmisen toimintakyvylle sopiva työpaikka, sitten tuetaan yhtä…
Nopeasti kuntoutuksen alkuun: työterveyshuolto paljon vartijana
Jos sairaus pakottaa pitkälle sairauslomalle, kannattaa selvittää viimeistään 90 sairauspäivän kohdalla, olisiko ammatillinen kuntoutus mahdollista. Mitä pikemmin kuntoutus alkaa, sen…
Miten työeläkekuntoutus alkaa ja etenee, jos sairastun?
Onnekkaimmat meistä porskuttavat vanhuuseläkeikään asti sairastumatta niin pahasti, että sairaus uhkaisi viedä työkyvyn. Harva ajattelee työkyvyttömyyteen liittyviä kysymyksiä ennen kuin…
Kenellä on oikeus työeläkekuntoutukseen?
Työeläkevakuuttajien tarjoamasta ammatillisesta kuntoutuksesta käytetään myös termiä työeläkekuntoutus. Ammatillista kuntoutusta järjestävät myös Kela sekä liikenne- ja tapaturmavakuutusyhtiöt.
Mitä jokaisen työntekijän olisi hyvä tietää työeläkekuntoutuksesta?
Työeläkekuntoutukseen voi hakea, vaikka taustalla ei vielä olisikaan pitkiä sairauslomia. Kun terveydentilan vuoksi työssä pärjäämisessä on haasteita ja työkyvyttömyyden uhka…
Mikä on työeläkekuntoutuksen rooli ja merkitys?
Työkyvyttömyyseläkkeiden määrän kehitys uhkaa jatkua huonona 2020-luvulla.
Kuinka tuetaan työhön paluuta, kun mielenterveysongelma koettelee työkykyä?
Työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kääntyi pari vuotta sitten nousuun, ja huomio on julkisessa keskustelussa kiinnittynyt erityisesti mielenterveysongelmien kasvuun. Vuonna 2019 vajaat 9…
Työkyvyttömyys: enemmän painoa ennaltaehkäisyyn
Mielenterveyssyyt näkyvät työkyvyttömyyseläkehakemuksissa aiempaa enemmän. Aikainen puuttuminen työpaikoilla ja helpompi avunsaanti myös ilman diagnoosia olisivat tarpeeseen.