Siirry sisältöön

Eläkeuudistus – kuka sai päättää ja mitä? 

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelemaa sopimusta eläkejärjestelmän uudistamiseksi on julkisuudessa kritisoitu siitä, että siitä neuvottelivat nimenomaan työmarkkinaosapuolet. Kritiikissä unohtuu se, että neuvottelujen taustalla oli eduskunnan luottamusta nauttivan maan hallituksen antama toimeksianto.

Pääministeri Petteri Orpon hallitus antoi syksyllä 2023 työmarkkinajärjestöille toimeksiannon valmistella seuraava eläkeuudistus tammikuun 2025 loppuun mennessä. Hallitus asetti valmistelun tueksi myös kolmikantaisen työryhmän, joka hyväksyi neuvottelutuloksen samoin kuin hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta ja pääministeri Orpo.  

– Sosiaali- ja terveysministeriö on juuri asettanut työryhmän valmistelemaan eläkeuudistuksen mukaisia toimenpiteitä lainsäädäntöehdotukseksi, joka annetaan sitten aikanaan lausuntokierroksen jälkeen ihan tavallisena hallituksen esityksenä eduskuntaan. Kansanedustajat siten joko hyväksyvät tai ovat hyväksymättä tämän lainsäädäntöehdotuksen aivan samalla tavalla kuin he tekevät kaikkien muidenkin lakiesitysten kohdalla, toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes muistuttaa.  

Lakiesitysten valmistelu ei normaalistikaan tapahdu eduskunnassa, vaikka yksittäinen kansanedustaja toki voikin tehdä lakialoitteita.  

– Eduskunta hyväksyy aina vain luottamustaan nauttivan hallituksen antamia lakiesityksiä ja mahdollisesti korjaa tai täydentää niitä, Siimes toteaa.  

Työmarkkinajärjestöjen asema eläkeuudistusta koskevan lainsäädännön valmistelussa perustuu siihen, että työeläketurva rahoitetaan pääosin työnantajilta ja työntekijöiltä kerättävillä työeläkemaksuilla. Työeläketurvan sisältöä ja rahoitusta on järjestelmän alusta saakka kehitetty työmarkkinaosapuolten välisissä neuvotteluissa kolmikantaisesti valtion kanssa.  

– Mielestäni tämäkin uudistus on ollut harvinaisen vahvasti parlamentaarisen järjestelmän kontrollissa. Maan hallitus nauttii eduskunnan luottamusta ja se on antanut toimeksiannot, hyväksynyt neuvottelutuloksen ja vastaa siitä, että hallituksen esityksen valmisteluprosessi menee ministeriövetoisesti eteenpäin ihan normaalilla tavalla, Siimes toteaa.  

Siimes keskustelee työmarkkinajärjestöjen roolista eläkeuudistuksessa yhdessä analyysitoimintojen johtajamme Jari Sokan kanssa myös oheisella videolla.