Sijoitustuottojen parantaminen osaksi eläkeuudistusta?
Työmarkkinakeskusjärjestöt käyvät parhaillaan neuvotteluja Suomen seuraavasta eläkeuudistuksesta. Julkisuudessa on ollut esillä yhtenä uudistuksen elementtinä sijoitusuudistus, jolla tavoiteltaisiin työeläkevaroille saatavien tuottojen parantamista. Tämä voisi ratkaista ison osan työeläkejärjestelmälle asetetusta sopeutustarpeesta.
– Työeläkevaroille saatavien sijoitustuottojen merkitys eläkkeiden rahoituksessa on kasvanut ja kasvaa edelleen tulevina vuosikymmeninä. Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan yksityisalojen työeläkkeiden rahoituksessa on nähtävissä 2050-luvulla nousupaine, joka johtuu eliniän pitenemisestä ja etenkin 2010-luvulta alkaneesta syntyvyyden alentumisesta, taustoittaa analyysitoimintojen johtajamme Jari Sokka.
Eläkeuudistus on kirjattu pääministeri Orpon hallitusohjelmaan. Uudistukselle on kirjattu myös konkreettinen tavoite, jonka mukaan sen tulee vahvistaa julkista taloutta pitkällä aikavälillä noin 0,4 prosenttiyksikköä suhteessa bruttokansantuotteeseen.
– Työeläkevarojen sijoitustuottojen parantamiseen tähtäävä uudistus voisi ratkaista ison osan sopeutustarpeesta, kun työeläkevakuuttajilla olisi mahdollisuus sijoittaa eläkevaroja mahdollisimman tuottavasti, Sokka toteaa.
Yksi sijoitustuottojen parantamiseen tähtäävä keino olisi muuttaa työeläkevakuuttajien vastuiden laskennassa käytettävää tekniikkaa. Vastuilla tarkoitetaan työeläkevakuuttajan tulevista ja jo maksussa olevista eläkkeistä kertyvää vastuuvelkaa.
Riskitason maltilliselle kasvattamiselle työeläkealan tuki
Työeläkevakuuttajien taseissa on käytössä erä, jolla varaudutaan sijoitusriskiin tavallaan yhteisvoimin. Tämä osaketuottosidonnainen lisävakuutusvastuu eli OLV mahdollistaa tällä hetkellä sen, että työeläkevakuuttaja voi sijoittaa 20 prosenttia vastuuvelastaan osakkeisiin omasta vakavaraisuustilanteestaan riippumatta.
– Tämän osuuden kasvattaminen on tunnistettu yhdeksi tehokkaimmista ja yksinkertaisimmista keinoista nostaa työeläkejärjestelmän riskitasoa. Työeläkevakuuttajat katsovat, että OLV-osuuden kasvattaminen 10 prosenttiyksiköllä 30 prosenttiin vastuuvelasta olisi tarkoituksenmukainen uudistus, Sokka kertoo.
Tämän suuremmalle OLV-osuuden korotukselle ala ei näe perusteita.
– Jos OLV-osuutta päätettäisiin kasvattaa merkittävästi enemmän kuin edellä mainitut 10 prosenttiyksikköä, syntyisi tilanne, jossa työeläkevakuuttajat joutuisivat korvaamaan jo olemassa olevia sijoituksiaan merkittävässä määrin listatuilla osakesijoituksilla. Tämä johtaisi sijoitussalkkujen samankaltaistumiseen ja sijoitusten kokonaishajautuksen heikkenemiseen, Sokka huomauttaa.
– Samalla esimerkiksi pitkällä aikavälillä listattuja osakkeitakin paremmin tuottavien pääomarahastojen määrää voitaisiin joutua pienentämään. Samoin voitaisiin joutua vähentämään kiinteistösijoituksia, millä voisi olla myös yleisempiä markkinavaikutuksia, Sokka jatkaa.
Näistä syistä työeläkevakuuttajat pitävät parhaimpana ratkaisuna OLV-osuuden maltillista nostamista.
Sokka kuvaa OLV-osuuden korotuksen vaikutukset lyhyesti myös oheisella videolla:
Sijoitusuudistus osana eläkeuudistusta
Lue myös Sokan muut haastattelut, joissa hän käy läpi vakavaraisuussääntelyn muutosten mahdollisuuksia sekä velkavivun käyttöä osana työeläkesijoittamista.
#eläkeuudistus