Työterveyshuoltolain muuttaminen
Annoimme lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle koskien työterveyshuoltolain 3 §:n muuttamista. Kannatamme esitystä lain muuttamisesta siten, että työterveyshuollon ammattihenkilöiksi määriteltäisiin myös sellaiset fysioterapeutit, jotka ovat suorittaneet työterveyshuollon toteuttamiseen tarvittavan koulutuksen.
Työterveyshuollon fysioterapeuttien ammattihenkilöluokituksen muutoksella on useita potentiaalisesti positiivisia vaikutuksia työkyvyttömyyden torjuntaan ja työurien pidentämiseen. Toivomme, että myös muita Kuntoutuksen uudistamiskomitean (2017) toimenpide-ehdotuksia toimeenpantaisiin hallitusohjelman mukaisesti ja mahdollisimman nopealla aikataululla.
Uudistus nostaisi fysioterapeuttien ammatillista profiilia ja parantaisi mahdollisuuksia tuki- ja liikuntaelinsairauksien ennaltaehkäisyyn työpaikoilla. Erilaisten kuntoutusprosessien näkökulmasta uudistus voisi lisäksi vahvistaa fysioterapeutin roolia kuntoutustarpeiden arvioinnissa. Työterveyshuollon moniammatillinen ote työkyvyn hallintaan on avainasemassa työkykyongelmien ennaltaehkäisyssä.
Esitys joustavoittaa työterveyshuollon toimintaa ja mahdollistaa entistä laajemman moniammatillisen työskentelyn työterveyshuollossa, kun työfysioterapeuttien ei enää tarvitse tehdä työtään työterveyshoitajien tai -lääkärien valtuuttamina. Moniammatillisen toimintakokonaisuuden huolellinen suunnitteluja ja siihen liittyvä tiedonkulku eri ammattiryhmien välillä ovat tärkeässä asemassa muutoksen jälkeenkin.
Työfysioterapeuttien suoravastaanottomalli otettiin käyttöön vuonna 2019, mistä on jo ehditty saada tutkimusnäyttöäkin selkäoireisten henkilöiden työkyvyn tukemisessa. Suoravastaanotto näyttäisi olevan kustannustehokasta ja vaikuttavaa estäen työkyvyttömyyttä tai sen pitkittymistä.
Lakimuutos tulisi voimaan vasta 1.1.2022, mutta tämä on toisaalta ymmärrettävää työterveyshuollon suunnittelu- ja korvauskäsittelysyklit huomioiden. Pidämme tärkeänä, että työfysioterapeuttien toimintaa koskevaa muutosta seurataan sosiaalija terveysministeriössä sekä sairauslomapäiviin että työkyvyttömyyseläkkeisiin kohdistuvien vaikutusten näkökulmasta.