Siirry sisältöön

Potilasvakuutuslain muuttaminen

Annoimme lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle koskien potilasvakuutuslain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamista.

Työeläkevakuuttajien osalta meillä ei ollut huomautettavaa hallituksen esityksen luonnokseen. Lainsäädäntömuutos perustuu Kuntaliiton ja sairaanhoitopiirien sekä Potilasvakuutuskeskuksen ja Finanssiala ry:n aloitteeseen potilasvakuutukseen kohdistuvien kustannusten vähentämiseksi.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi potilasvakuutuslakia ja työeläkelakeja siten, että potilasvakuutuksesta maksettavat ansionmenetykset palautettaisiin toissijaisiksi työeläkelakien mukaisten eläkkeiden osalta, kuten tilanne oli ennen työeläkeuudistusta, joka tuli voimaan 1.1.2017.

Tämä tarkoittaa sitä, että potilasvakuutuksesta maksettavien ansionmenetyskorvausten rahoitusvastuu suhteessa työeläkkeisiin poistuu perhe- ja vanhuuseläkkeiden osalta. Potilasvakuutus säilyy edelleen rahoituksellisesti viimesijaisena järjestelmänä työkyvyttömyyseläkkeiden ja kuntoutusetuuden määrän osalta, jolloin työeläkevakuuttajalla on takautumisoikeus Potilasvakuutuskeskusta kohtaan.

Kun työeläkelainsäädäntöön perustuvat etuudet ovat potilasvahinkokorvauksiin nähden ensisijaisia, potilasvahinkokorvaus ei vaikuta maksettavan työeläkkeen määrään. Tämä selkiyttää ja parantaa potilasvahingosta kärsineen asemaa sekä yksinkertaistaa toimeenpanosta huolehtivien vakuutuslaitosten menettelyjä, mikä on erittäin kannatettavaa.

Esityksen mukaan, jotta lainmuutoksen tavoite rahoituksellisesta vastuusta potilasvakuutuksen ja työeläkkeiden välillä toteutuu, on välttämätöntä, että työeläkemaksun laskuperusteita muutetaan 1.1.2021 lähtien. Tela ry:n laskuperustejaos valmistelee esityksen edellyttämät muutokset työkyvyttömyyseläkkeiden maksuluokkamalliin.