Työeläkekouluissa perehdytään nyt työeläkekuntoutukseen
Törmäätkö työkykyasioihin ja kuntoutukseen liittyviin kysymyksiin usein esimerkiksi työssäsi? Tule työeläkekouluun keskustelemaan ja oppimaan! Maksuttomissa työeläkekouluissa katetaan niin käytännön faktat kuin yhteiskunnallinen merkitys. Konkarikouluttajamme, erityisasiantuntija Janne Pelkonen ja koulutuspäällikkömme Kirsi Siltanen kertovat sisällöistä tarkemmin.
Järjestämme nyt jo kahdeksatta kertaa työeläkekoulukiertueen yhteistyössä SAK:n, Akavan ja STTK:n kanssa. Ilmoittaudu pian, tilaisuudet järjestetään kevään aikana kahdeksalla paikkakunnalla, ensimmäinen jo 12.2. Mikkelissä!
Kevätkauden työeläkekouluissa teemoina ovat työeläkekuntoutus ja työurien pidentäminen. Luennoitsijat lähestyvät aihetta eri näkökulmista:
- SAK:n, Akavan tai STTK:n asiantuntija pitää katsauksen ajankohtaiseen eläkepolitiikkaan: Miksi työurien pidentäminen on tärkeää? Mitkä ovat eläkepolitiikan suuntaviivat lähivuosina?
- Telan asiantuntija kertoo työeläkekuntoutuksesta. Kenellä on siihen oikeus, millaisia tuloksia saadaan? Millainen polku työeläkekuntoutus voi olla ja minkälainen on toimeentulo sen aikana?
- Työeläkevakuuttajan vakuutus- tai asiantuntijalääkäri kuvaa vakuutuslääkärin roolia työkykyä arvioitaessa. Miksi työkyvyttömyyseläkkeet lähtivät kasvuun? Mitä 30-60-90-sääntö tarkoittaa?
Käytännön faktaa, esimerkkejä ja keskustelua
Työeläkekoulussa asioita käydään läpi runsaasti esimerkkien kautta.
– Osallistujat pääsevät jakamaan hyviä käytäntöjä. Millaisia kokemuksia heidän työpaikoillaan on työeläkekuntoutuksesta? Voiko luottamusmiehellä tai työsuojeluvaltuutetulla olla roolia kuntoutukseen hakeutumisessa? Muiden muassa näitä kysymyksiä pohditaan yhdessä kevään tilaisuuksissa, kertoo Janne Pelkonen.
Ammatillisessa kuntoutuksessa on kysymys merkittävästä asiasta, uusista aluista työuralla.
– Niistä, jotka hakeutuivat kuntoutukseen työssä olleessaan, 73 prosenttia palasi töihin, Pelkonen toteaa.
Lähes 760 osallistujaa vuonna 2019
Luotettava, tutkittu tieto ja tilastot ovat työeläkekoulujen kiitellyimpiä asioita vuodesta toiseen. Osallistujamäärät ovat olleet tasaisessa nousussa ja viime vuonna alueellisiin kouluihin osallistui jo lähes 760 ammattiliittojen luottamusmiestä, hallinnon-, aktiivi- sekä rivijäsentä.
– Useampikin osallistuja palaa työeläkekouluun vuodesta toiseen, kertoo Kirsi Siltanen blogissaan. Vuosittain vaihtuvien aiheiden myötä tulee aina uusia näkökulmia ja kokonaisuuden ymmärrys lisääntyy, osallistujat kertoivat palautteissaan.
– Työkyky, työkyvyttömyys ja kuntoutus kiinnostavat työeläkekouluissa aina uudestaan. Asia näkyy suoraan työpaikoilla. Koulutuksiin osallistuvat aktiivit ovat keskeisessä asemassa työpaikoillaan ja heidän roolinsa viestinviejinä on tärkeä, Siltanen toteaa.
16 tilaisuutta Helsingistä Rovaniemelle
Kevään työeläkekoulujen paikkakunnat ja ajankohdat ovat
- Mikkeli 12.2.
- Kouvola 19.2.
- Pori 26.2.
- Vaasa 4.3.
- Helsinki 11.3.
- Hämeenlinna 18.3.
- Kuopio 25.3.
- Joensuu 1.4.
- Ruotsinkielinen tilaisuus on suunnitteilla huhti-kesäkuulle Maarianhaminaan.
Tiedoksi jo nyt myös syksyn työeläkekoulujen paikkakunnat ja ajankohdat (kutsu ja ilmoittautuminen kesäkuussa):
- Lahti 2.9.
- Lappeenranta 9.9.
- Oulu 16.9.
- Rovaniemi 23.9.
- Tampere 30.9.
- Turku 7.10.
- Seinäjoki 14.10.
- Jyväskylä 21.10.