Siirry sisältöön

Ensiaputaito on tärkeä kansalaistaito

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto on viettänyt maailman ensiapupäivää vuodesta 2000 lähtien syyskuun toisena lauantaina. Tänä vuonna tuota päivää vietetään siis 14.9.

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on huolehdittava työntekijöiden ja muiden työpaikalla olevien henkilöiden ensiavun järjestämisestä, annettava ohjeet ensiavun saamiseksi ja varattava työpaikalle tai sen välittömään läheisyyteen riittävä määrä asianmukaisia ensiapuvälineitä. Yleisenä tavoitteena on, että vähintään noin 5 prosenttia työntekijöistä on saanut ensiapukoulutuksen, jollei työnantaja ole pelastustoimilain suunnitelmassa osoittanut suojeluhenkilöstöä vastaaviin tehtäviin.

Työpaikalle on asetettava nähtäväksi tiedot, ketkä ovat ensiaputaitoisia henkilöitä. Työnantaja vastaa työntekijöiden mahdollisuudesta saada ensiapukoulutusta ja ensiaputarvikkeiden ylläpidosta. Jotta ensiapukaapin sisältö pysyy ajan tasalla, se kannattaakin tarkistaa määrätyin välein.

Ensiaputaitoja saatavilla

Esimerkiksi Punaisen Ristin sivuilta löytyy tulevien ensiapukurssien aikataulu. Myös muut yritykset ja kansalaisjärjestöt järjestävät kursseja. Tarjolla on perustaidot antavien oppien lisäksi muun muassa elvytyskursseja ja kursseja ammattikuljettajille. Omat ensiapusuosituksensa on tietyille ammattiryhmille, esimerkiksi sähköalan ammattilaisille.

Ensiapuohjeet löytyvät myös Punaisen Ristin nettisivuilta. Matkapuhelimeen on sovelluskaupasta ladattavissa Punaisen Ristin sovellus, josta on helposti kerrattavissa ensiapuohjeet onnettomuuksien, tapaturmien ja sairauskohtausten varalle. Sovellus ei korvaa ensiapukurssia, mutta sivuihin tutustumalla tietää, miten toimia tosipaikan tullen.

Yksinkertaisuudessaan ensiapusääntö menee näin:

  • arvioi tilanne
  • pelasta vaarassa olijat, mutta muista kuitenkin oma turvallisuutesi
  • soita hätänumeroon 112
  • anna ensiapua
  • seuraa tilannetta.

Mielenkiintoisin oppi ensiapukurssilta

Kuulun Telan työsuojelutoimikuntaan ja sen vuoksi olen käynyt ensiapukurssin. Mielestäni mielenkiintoisin asia kurssilla oli defibrillaattorin käytön opettelu. Laitetta tarvitaan silloin, kun potilaan sydän on pysähtynyt ja se yritetään käynnistää sähköisesti. Osoitteesta www.defi.fi voi tarkastella, missä lähin laite sijaitsee, jos yritys on tiedon sivuille merkinnyt.

Ensiapukortti voimassa kolme vuotta

Kurssitodistus eli ensiapukortti on voimassa kolme vuotta. Ennen ajan päättymistä tulee käydä kertauskurssi, josta saa merkinnän korttiin. Myös kertauskurssilla läpikäytyjen asioiden voimassaoloaika on kolme vuotta. Jos taitoja on tämän jälkeen tarpeen ylläpitää, tulee ensiapukurssi käydä alusta alkaen uudestaan.

Auta apua tarvitsevaa!

Jos sinulla ei ole taitoja tai uskallusta auttaa, uskalla ainakin hälyttää apua. Vähintä, mitä jokainen voi tehdä pelastaakseen toisen ihmisen hengen, on soittaa hätänumeroon 112. Myös sinä voit tarvita joskus apua.

Lähde: www.punainenristi.fi

Kommentit

Vastaa


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kirjoittaja

Pirjo Sved

Toimitusjohtajan ja johdon assistentti