Työeläkevakuuttajien vakavaraisuus lähes ennallaan
Työeläkejärjestelmän sijoitusvarat supistuivat viime vuonna ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011. Työeläkevakuuttajien vakavaraisuus heikkeni erityisesti vuoden viimeisellä neljänneksellä. Osakesijoitusten heikko kehitys vuoden lopulla käänsi alkuvuoden aikana kertyneen tuoton miinukselle, mutta myös korkosijoitusten tuotto jäi miinusmerkkiseksi. Lisääntynyt epävarmuuden tunnelma markkinoilla johti varsinkin listattujen osakesijoitusten arvostuksen laskuun.
Yksityisten ja julkisten työeläkevarojen määrä on 193,4 miljardia euroa. Työeläkevakuuttajien keskimääräinen vakavaraisuusaste eli eläkevarojen suhde vastuuvelkaan oli joulukuun lopussa 125,0 prosenttia. Vakavaraisuus on laskenut hieman kesäkuun loppuun verrattuna (128,9). Tiedot käyvät ilmi Finanssivalvonnan (Fiva) julkaisemista tiedoista koskien pankki- ja vakuutussektorien vakavaraisuutta joulukuun 2018 lopussa.
– Rahoitusmarkkinoiden tunnelma oli epävarmaa, vaikka alkuvuosi oli ollut tuottoisa. Lokakuussa epävarmuus voimistui markkinoilla samalla, kun Yhdysvaltojen keskuspankin koronnostot osoittivat ensimmäisiä tehoamisen merkkejä. Osakemarkkinoilla, viimeisen kvartaalin aikana, osakeindeksit laskivat ja tuotot keskeisillä markkinoilla näyttivät pitkälle miinusmerkkisiltä, taustoittaa matemaatikkomme Seija Lehtonen.
Työeläkevakuuttajien keskimääräinen vakavaraisuusaste joulukuun lopussa oli 124,6 prosenttia, mikä heikkeni hieman syyskuun lopun tilanteeseen (128,6 %) verrattuna. Eläkekassojen ja säätiöiden keskimääräinen vakavaraisuusaste oli puolestaan 136,1 prosenttia.
Vakavaraisuusasteen lisäksi työeläkevakuuttajien vakavaraisuusasema, keskimääräinen vakavaraisuuspääoman suhde sijoitusten riskillisyyden perusteella määräytyvään vakavaraisuusrajaan, säilyi samana vuoden toisella neljänneksellä. Vakavaraisuusasema oli joulukuun lopussa 1,6. Työeläkevakuuttajien keskimääräinen vakavaraisuus on siis puolitoistakertainen lain vaatimukseen nähden.
Fivan raportissa työeläkevakuuttajien luetaan yksityisalojen työeläkevakuuttajat eli työeläkeyhtiöt, -kassat ja -säätiöt, joita vakavaraisuussääntely koskee. Olemme päivittäneet myös sivuiltamme löytyvät vakavaraisuustilastot tuoreiden tietojen mukaisiksi.