Siirry sisältöön

Poikkeusoloihin varautumista rahoitusalalla koskevan lainsäädännön tarkistaminen

Annoimme lausunnon valtiovarainministeriölle koskien poikkeusoloihin varautumista rahoitusalalla koskevan lainsäädännön tarkistamiseksi. Lausunto liittyy Varautumisvelvollisuus rahoitusalalla -työryhmän työryhmämuistioon.

Pidämme tärkeänä työryhmän toimeksiannon mukaisen rahoitusalan varautumisvelvollisuuden täsmentämistä. Rahoitusalan merkitys Suomen pitkälle verkottuneessa digitaalisessa yhteiskunnassa on erittäin keskeinen ja myös työeläkevakuuttajien varautumisvelvoitteiden hoitaminen perustuu siihen, että alamme tarvitsemat rahoitusalan palvelut toimivat normaaliolojenvakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Työeläke-etuuksien maksaminen edellyttää maksuliikenteen turvaamista ja sijoitusvarallisuuden hoitamiseen tarvittavien palveluiden saatavuutta.

Työryhmämuistiossa on hyvin tuotu esille tilisiirtojen merkitys etuuksien maksussa. Käteisen rahan käyttöön perustuvat varautumis- ja jatkuvuussuunnitelmat eivät vastaa nyky-yhteiskunnan vaatimuksiin. Pidämme tärkeänä, että rahoitusalan palveluiden varautumisvelvollisuuden sääntelyssä löydetään ratkaisut ulkomailla sijaitsevien tietovarantojen aiheuttaman jatkuvuusriskin hallintaan. Sääntelyssä on kuitenkin huomioitava, että varautumisvelvoitteet ovat toteutettavissa siten, ettei rahoitusalan asiakkaisiin kohdistu palvelutarjoaman heikennystä tai palveluiden hinnan merkittävää korotusta.