Työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain muuttaminen
Annoimme lausunnon eduskunnan talousvaliokunnalle koskien lakiesitystä työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta sekä eräiksi muiksi laeiksi.
Lakiesityksessä ehdotetaan työeläkevakuuttajien käyttöönotettavaksi uusi riski- ja vakavaraisuusarvio sekä jatketaan niin sanotun asuntovelkavipujärjestelmän voimassaoloaikaa. Riski- ja vakavaraisuusarvion käyttöönotto tulisi koskemaan työeläkeyhtiöiden lisäksi eläkesäätiöitä ja -kassoja sekä Merimieseläkekassaa. Asuntovelkavipujärjestelmä puolestaan koskee työeläkeyhtiöitä.
Lausuntomme pääkohtina totesimme seuraavaa:
- Pidämme hallituksen esitystä tarkoituksenmukaisena ja kannatamme esityksen hyväksymistä.
- Esityksen mukaan pyrittäisiin kokonaisvaltaisempaan ja pidemmällä aikajänteellä tapahtuvaan riski- ja vakavaraisuusarviointiin. Muutos korostaisi työeläkevakuuttajien hallitusten vastuuta.
- Esityksessä jatketaan myös voimassaoloaikaa lainsäädännölle, jossa työeläkeyhtiöt voisivat käyttää vierasta pääomaa vuokra-asuntosijoituksissa. Pidämme lain voimassaolon jatkamista kahdella vuodella hyvänä asiana, mutta hankkeiden pitkäkestoisuuden takia pitäisimme pysyvää lainsäädäntöä perusteltuna.
Riski- ja vakavaraisuusarviointia työeläkeyhtiöille, eläkesäätiöille, -kassoille ja Merimieseläkekassalle
Ehdotettu lakimuutos korostaa työeläkevakuuttajien hallitusten roolia riskienhallinnassa ja siihen liittyvässä päätöksenteossa. Hallituksen esityksen mukaisen riski- ja vakavaraisuusarvion tehtävänä on olla työeläkevakuuttajan hallituksen ja johdon apuväline johtamistyöhön ja strategiseen päätöksentekoon. Sillä tavoitellaan kokonaisvaltaisempaa ja pidemmällä aikajänteellä tehtävää riskien arviointia ja toimenpiteitä riskien hallitsemiseksi. Arvio sisältäisi sekä kvantitatiivista että kvalitatiivista arviointia. Riski- ja vakavaraisuusarvio tulee tehdä säännöllisesti, ensimmäisen kerran vuoden 2017 aikana.
Muutokset ovat alan kannalta tarkoituksenmukaisia ja vahvistavat työeläkevakuuttajien riskienhallintaa. Alan toimijat ovat osin jo kehittäneet toimintaansa lainsäädännön osoittamaan suuntaan ja uusi lainsäädäntö mahdollistaa kehitystyön jatkamisen työeläkevakuuttajien omista lähtökohdista ja tarpeista lähtien. Vaikka muutokset ovat maltillisia, uusi lainsäädäntö aiheuttaa työeläkevakuuttajille lisätyötä olemassa olevien prosessien kehittämisen muodossa.
Työeläkeyhtiön mahdollisuus vieraan pääoman käyttöön
Asunto-osakeyhtiömuotoiset tytäryhtiöt ovat voineet käyttää ulkoisen lainanantajan myöntämää velkaa asuntoinvestointeihin määräaikaisen lainsäädännön turvin 1.1.2015 alkaen. Esityksen mukaan lainsäädännön alkuperäistä voimassaoloaikaa jatketaan kahdella vuodella eli 31.12.2019 saakka. Velkaa saa ottaa korkeintaan 50 prosenttia asuntosijoituksen arvosta. Aiemmin työeläkeyhtiöt pystyivät käyttämään vain konsernin sisäisiä lainoja vuokra-asuntotuotannossa. Hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan sisältyneen lakimuutoksen tavoitteena oli lisätä vuokra-asuntotuotantoa.
Pidämme määräajan jatkamista hyvänä asiana. 1.1.2015 voimaantulleella lainsäädännöllä on ollut jo vaikutusta, sillä työeläkevakuuttajat ovat jo aloittaneet lainsäädännön turvin hankkeita uusien vuokra-asuntojen rakentamiseen. Koska hankkeet ovat pitkäkestoisia, pitäisimme pysyvää lainsäädäntöä vielä parempana ratkaisuna.