Siirry sisältöön

Pientyönantajan maksu- ja ilmoituspalvelujärjestelmä ja verotustietojen julkisuus

Annoimme lausunnon valtiovarainministeriölle hallituksen esityksestä, joka koskee pientyönantajan maksu- ja ilmoituspalvelujärjestelmästä annetun lain sekä verotustietojen julkisuudesta annetun lain muuttamista.

Esityksessä ehdotetaan pientyönantajan maksu- ja ilmoitusjärjestelmään lisättäväksi työntekijäliittymä, jonka avulla palvelun käyttäjänä toimiva pientyönantaja ja hänen suostumuksellaan palvelua käyttävä työntekijä tai työ- ja käyttökorvauksen saaja voisivat antaa toisilleen laissa määriteltyjä palvelussuhteeseen liittyviä tietoja.

Kannatamme pientyönantajan maksu- ja ilmoituspalvelujärjestelmän kehittämistä vastaamaan yhteiskunnallisia tarpeita. Kehittämisessä on huomioitava käyttäjille koituva hyöty ja uudistusten vaikutukset palvelun ylläpitoon ja sen kustannuksiin.

Järjestelmän investointi- ja ylläpitokustannukset

Hallituksen esityksessä esitetään muutettavaksi säädöksiä muun muassa sen osalta, miten palkkoihin liittyvää tietojenvaihtoa voitaisiin kehittää ja parantaa työntekijöiden ja pientyönantajien välillä, ja työntekijäliittymän avulla voitaisiin antaa ennakonpidätyksen toimittamiseen, palkan ja matkakorvausten laskentaan ja työaikoihin liittyviä tietoja sekä toteuttaa rekisteröidyn omien tietojen tarkastusoikeus. Esityksen mukaan järjestelmän investointi- ja ylläpitokustannukset katetaan SADe-ohjelman rahoituksesta ja Verohallinnon nykyisistä määrärahoista. Pidämme hyvänä, että asia on huomioitu ja selkeästi kirjoitettu hallituksen esitykseen.

Työeläkevakuuttajien tehtävänä on hoitaa lakisääteistä työeläketurvaa lakien edellyttämällä tavalla. Pidämme tärkeänä, että koska nyt esitetyt muutokset eivät koske työeläkevakuuttajille lain nojalla säädettyjen tehtävien hoitamista, ettei esityksen vaatimista muutoksista tai järjestelmien ylläpidosta tule aiheutumaan kustannuksia työeläkevakuuttajille.