Finanssivalvonnan määräykset ja ohjeet: Kirjanpitoa, tilinpäätöstä ja toimintakertomusta koskevat määräykset
Annoimme lausunnon Finanssivalvonnalle työeläkevakuuttajien kirjanpitoa, tilinpäätöstä ja toimintakertomusta koskevasta määräys- ja ohjekokoelmasta.
TyEL vakavaraisuusmuutokset
Määräys- ja ohjekokoelmaluonnoksen lukuihin 15.18.5, 15.28, 16.1, 17.1 ja 16.1.2 tehdyt muutokset johtuvat hallituksen esityksen 9/2012 muutoksista. Muun muassa vakavaraisuuspääoma- ja tasoitusmäärätermit on lisätty liiteaineistoon. Lisäksi toimintakertomuksen sisältöä on kavennettu ja tunnuslukuihin on lisätty ”työkyvyn ylläpitotoiminnan” määre, joka kuvaa tähän liittyvien maksujen ja kulujen määrää.
Määräys- ja ohjekokoelmaan sisältyvien uusien tunnuslukujen osalta olisi tärkeää, että näitä ei edellytettäisi esitettäväksi takautuvasti tai taannehtivasti. Uusien vertailulukujen olisi hyvä kertyä ensimmäisestä soveltamisvuodesta alkaen, jotta siirtymävaiheessa vaadittava työmäärä ei olisi niin raskas.
Kohdassa 16.1.2 (39) edellytetään eläkelaitoksen ilmoittavan, mikä määrä tilikaudella on kirjattu korvauskuluja työkyvyn ylläpitotoiminnon hoitoon, sekä paljonko vakuutusmaksutulo tilikaudelta sisältää työkyvyttömyysriskin hallintaosaa, sekä edellä mainittujen erien suhde. Kohdassa ei kuitenkaan ole täsmennetty, minkä taulukon yhteydessä yllä mainitut tiedot tulee ilmoittaa, mikä seikka tulisi ohjeistaa.
Edelleen määräys- ja ohjekokoelmassa ei ole huomioitu sitä seikkaa, että työkyvyn ylläpitämistoiminnon tunnusluku ei sisälly sosiaali- ja terveysministeriön asetukseen 614/2008 (vakuutusyrityksen tilinpäätös ja konsernitilinpäätös) eikä Fivan tilinpäätöksen liitetietojen raportointimalleissa. Lisäksi tunnusluku tulisi määritellä tarkemmin. Luonnosmääräys ei myöskään sisällä julkistamis- tai raportointivelvoitetta.
Kohdassa 16.1.2 (40) tulee vakavaraisuuspääoma sekä sen rajoja koskevat tunnusluvut esittää viiden vuoden ajalta graafisesti, sekä myös osavuosiraportissa. Graafissa tulee ohjeen (40) mukaan esittää
1) vakavaraisuusraja
2) vakavaraisuuspääoman enimmäismäärä sekä
3) vakavaraisuuspääoma
prosentteina vakavaraisuusrajan laskennassa käytettävästä vastuuvelasta. Kuitenkin liitetaulukossa 1.6 pyydetään samaa aihekokonaisuutta koskien ilmoittamaan seikkojen 1-3 lisäksi myös vakavaraisuuspääoma ennen tasoitusmäärää. Ohjeeseen (40) tulisi siksi lisätä taulukon 1.6 rivin aihe ”Vakavaraisuuspääoma ennen tasoitusmäärää” yhdeksi raportoitavaksi määreeksi, jotta liitetaulukko ja ohje vastaisivat toisiaan.
Tunnuslukuja koskevassa osiossa esiintyy joitain epätarkkuuksia. Liitetaulukon 1.7 otsikot ”Peruskorjattu jakauma” ja ”Riskikorjattu jakauma” voitaisiin ilmaista oikeammin otsikoilla ”Perusjakauma” ja ”Riskijakauma”, sillä perusjakaumasta voidaan esittää riskikorjattu jakauma, mutta ei ole välttämättä mielekästä nimetä perusjakaumaa ”peruskorjatuksi” jakaumaksi. Edelleen liitetaulukossa 1.8 on sitoutunut pääoma toivottu raportoitavan prosentteina eikä euroina (sarake ”Sitoutunut pääoma”). Kuitenkin euromääräinen raportointi olisi mielekkäämpi raportointitapa. Lisäksi ohjeistuksen sivulla 117 kohdassa (22) määrätään sijoitustoiminnan nettotuoton osalta kirjaamaan seuraavasti: ”Rahoihin ja pankkisaamisiin sisältyvien sekä euromääräisten että valuuttatilien tuotot kirjataan kohdistamattomiin tuottoihin”, vaikka tuotot tulisi kohdistaa samalle riville.
Eläkesäätiöitä ja –kassoja koskevat määräykset ja ohjeet
Eläkekassojen ja –säätiöitä koskevien määräysten osalta viitataan Eläkesäätiöyhdistys ESY ry:n 24.10.2012 päivättyyn lausuntoon.