Siirry sisältöön

Finanssivalvonnan määräyskokoelma kirjanpidosta, tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta

Annoimme lausunnon Finanssivalvonnalle koskien työeläkevakuutusyhtiöiden kirjanpitoa, tilinpäätöstä ja toimintakertomusta koskevia määräyksiä.

Finanssivalvonta on julkaissut luonnoksen uudesta määräys- ja ohjekokoelmasta vakuutus- ja työeläkelaitoksille ja -yhdistyksille liittyen kirjanpitoon, tilinpäätökseen ja toimintakertomukseen. Lisäksi tilinpäätöksessä ja toimintakertomuksessa käytettäviä liitteitä on muokattu.

Olemme kommentoineet määräys- ja ohjekokoelmaa sekä liitteitä yhdessä jäsenyhteisöjemme kanssa oheisella lausunnolla. Lausunnossa olemme ottaneet kantaa muun muassa tuotonlaskentaryhmämme piirissä kehitettyjen raportointimallien hyödyntämisestä tietojen esittämisessä.

Lisäksi olemme esittäneet, että viimeaikaisimmat lainsäädäntö- ja regulaatiomuutokset huomioitaisiin mahdollisimman kattavasti määräyksissä sekä tunnuslukujen esittämisessä.

Perus- ja riskikorjattu sijoitusjakauma

Sijoitusjakaumasta tulee jatkossa esittää sekä perus- että riskikorjattu versio. Tämän laatimisen ohjeistusta tulisi vielä arvioida tunnuslukuohjeistuksen suhteen. Lisäksi se seikka, ovatko molemmat jakaumat loppusummiltaan samoja, tulisi määrätä. Esitämme, että perus- ja riskikorjatun sijoitusjakauman loppusummat olisivat samat. Edelleen riskikorjatun jakauman tunnuslukuohjeistus määritettäisiin Telan ohjeistuksesta jakaumille (liite 1).

Edelleen sekä perus- että riskikorjattuun jakaumaan sisällytettävien johdannaissopimusten käypien arvojen määrittäminen ja käsittely tulisi ohjeistaa. Lisäksi johdannaisten vakuuksien käsittely perus- ja riskikorjatussa jakaumassa tulisi ohjeistaa, koska nämä tulisi käsitellä samalla tavalla molemmissa jakaumissa. Esitämme, että jakaumien ”Muut rahoitusvälineet ja talletukset” – riville sisällytettäisiin johdannaisten vakuuksien vaikutus.

Edelleen esitämme, että riskijakauman tiedot esitettäisiin liitteistössä vain prosenttimääräisesti vertailuvuosien osalta, mutta kyseessä olevan tilivuoden tietojen osalta sekä euro- että prosenttimääräisesti.

Taannehtivuus

Muuttuneet tunnusluvut tulee esittää taannehtivasti neljältä vuodelta, mikä voi kuitenkin osoittautua vaikeaksi, sillä tällöin sijoitusjakauman loppusummat muuttuvat. Sitoutunut pääoma ja sijoitusten tuotto lasketaan aika- ja rahapainotettuna, ja arvopapereiden osalta laskenta voi tapahtua päiväkohtaisista arvoista. Siten vertailutietojen tuottaminen voi olla vaikeaa. Esitämme, että tämän muutoksen voimaantulolle osoitetaan joko a) siirtymäaikaa tai b) mahdollisuus olla suorittamatta taannehtivia muutoksia. Edelleen ehdotamme b) – vaihtoehdon valintaa.

Vakavaraisuuteen liittyviä seikkoja

Määräys- ja ohjekokoelma eli MOK-luonnoksesta puuttuu voimassaolevan MOK:in kohta 10 ”Työeläkelaitoksen sijoitustoiminta ja työeläkelaitosta koskevat vakavaraisuus- ja katesäännökset”. Saatteessa todetaan, että MOK-luonnos ei sisällä työeläkelaitoksia koskevia vuoden 2013 alusta voimaan tulevia vakavaraisuussäännöksiä. Työeläkelaitosten vakavaraisuus- ja katesäännösten (nykyinen kohta 10) puuttuminen MOK-luonnoksesta aiheuttaisi ylimääräistä MOK-luonnoksen ja voimassaolevan MOKin vertailutyötä. Vakavaraisuuslaskennassa ja katetta laadittaessa sijoitukset arvostetaan VakVarLain mukaisesti käypiin arvoihin. Koska vakavaraisuutta ja katetta koskeva kohta puuttuu MOK–luonnoksesta, ei tästä ilmene millä tavoin tai minkä MOK-luonnoksen kohdan mukaan arvostus suoritettaisiin. Päättelemällä voi päätyä vaihtoehtoon, jossa MOK-luonnoksen kohta 11 vastaa voimassaolevan MOKin kohtaa 6.6. Tällöin sijoitusten arvostus vakavaraisuutta ja katetta laskettaessa suoritettaisiin kohdan 11 mukaisesti. Koska tämä seikka jää avoimeksi/tilinpäätösvelvollisen itsenäisten johtopäätösten varaan, esitämme että seikka määrättäisiin yksiselitteisesti MOK:issa.

Ohjeet/määräykset

Voimassaolevan MOKin kohta 6.12.1.1 sisältää ohjeen johdannaissopimusten käsittelystä. Samansisältöinen teksti on sisällytetty luonnos-MOK:iin määräyksenä kohtaan 8 ”Johdannaissopimukset”. Olisi suositeltavaa, että kukin ohje, joka on muutettu määräykseksi, voitaisiin listata yhteenvedossa selkeyden vuoksi.

Yksityiskohtaisia huomioita

Kohta 4.1.2 (9): Määräyksestä ei käy ilmi, koskeeko se sekä hankintamenopohjaista että käyvän arvon kirjanpitoa. Asia tulisi täsmentää.

Kohta 5.1.1: Kyseessä oleva kohta, etenkin siltä osin kuin se koskee rahoitusvälineitä, tulisi säilyttää sisällöltään entisellään. Nykyiset käytössä olevat järjestelmät eivät tue instrumenttien jakamisvaatimusta. Kyseinen vaade on peräisin IFRS – kirjanpitojärjestelmästä, jonka mukaan työeläkelaitokset eivät tältä osin suorita kirjanpitoaan.

Kohta 7.2 (11) Suojaavat johdannaiset: Kohdassa on lueteltu riskit, joilta voidaan suojautua. Koska riskilistausta ei ole indikoitu ohjeelliseksi/viitteelliseksi (esim. lisäämällä alkuun ”esim.” tai ”mm.”), voi listaus johtaa tulkintaan, jossa muilta riskeiltä suojautumista ei katsota kirjanpidolliseksi suojaukseksi (esim. volatiliteetin riski). Asia tulisi täsmentää.

Kohta 7.2 (22): Sanamuodon voi tulkita tarkoittavan jo hankitun johdannaisen myöhemmän määrittämisen suojaavaksi olevan mahdotonta. Asia tulisi täsmentää.

Kohta 7.2. (27): Kirjanpidollisesti suojaavan OTC-johdannaisen edellytetään olevan ISDA:n ja CSA-menettelyn alaisia. Vuoden 2013 alusta voimaan tulevassa EMIR-säännöstössä on tietyt OTC – johdannaiset tehtävä keskusvastapuolen/CCP (central clearing party) kanssa. Tällöin kyseessä olevat johdannaiset eivät enää ole ISDA/CSA-menettelyn alla ja siten kelpaamattomia suojaukseen. Lisäksi seikka koskee vain markkinaehtoista vastuuvelkaa. Asia tulisi täsmentää.

Kohta 8.1: Miten huomioidaan sellaiset OTC-johdannaiset, jotka suoritetaan kahdenvälisenä mutta selvitetään keskusvastapuolen kanssa? Asia tulisi täsmentää.

Kohta 12.2.4 (53): Onko määräys tarkoitettu koskemaan soveltamisalaltaan myös käyvän arvon kirjanpitoa muun muassa bondien jaksotuksen osalta? Asia tulisi täsmentää.

Kohta 16.1.2 (22): Kyseessä olevaan kohtaan on jäänyt osin aiemman MOK-version mukaista ohjeistustekstiä. Koska tase-erä ”Rahat ja pankkisaamiset” kohdistetaan MOK-luonnoksen mukaan riville ”Muut rahoitusmarkkinavälineet ja talletukset”, tulisi näitä vastaavat tuototkin kohdentaa samalle riville.

Kohta 16.1.2 (27): Kohdassa tulisi olla termi ”Muut rahoitusmarkkinavälineet ja talletukset” termin ”Muut rahoitusvälineet ja talletukset” sijasta.

Liitekohtaisia kommentteja

Seuraavassa esitämme liitekohtaisia kommentteja määräyskokoelman liitteisiin. Yleisenä huomiona todetaan, että aiemmissa liitetiedoissa käytetty esitystapa (väli- ja loppusummien kuvaus viivoin) osoitti yksiselitteisemmin halutun esitystavan. Esitämme, että tämä esitystapa tulisi käytettäväksi jatkossakin.

Liite 1.1. Tunnuslukujen esittäminen tilinpäätöksen liitteistössä – Tiivistelmä tunnusluvuista

”Siirto asiakashyvityksiin”-tunnusluku tulisi ilmoittaa kahdella prosentin desimaalilla, koska yhden desimaalin esityksessä jää olennaista informaatiota pyöristysvaiheessa pois.

Liite 1.7. Tunnuslukujen esittäminen tilinpäätöksen liitteistössä – Sijoitusjakauma käyvin arvoin

”Muut sijoitukset” – sarakkeen 2. rivi: kyseessä olevalle riville liittyvä lisäkommentti näyttäisi puuttuvan. Asia on syytä täsmentää.

Liitteen ensimmäisenä rivinä on sijoitusjakauman esittäminen/määre ”Sijoitusjakauma”. Rivi ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukainen liitteessä ja voitaisiin poistaa, koska määre ”Sijoitukset yhteensä” on sisällytetty liitteen viimeiseksi riviksi ja tulee tällä rivillä esitettäväksi.

Alaviite ”sisältää kertyneet korot” on poistettu. Kyseessä oleva alaviite voi kuitenkin selkeyttää täsmäytyksiä taseen ja liitetiedon välillä koskien korkosijoituksia, siksi sen palauttamista tulisi harkita.

Riskikorjatun jakauman vertailuvuosien tieto olisi esitysteknisesti selkeintä ilmoittaa vain prosenttimääräisesti, eikä euromääräisesti. Esitystavan selkeys voi kärsiä, mikäli taulukossa on liikaa sarakkeita.

Liite 1.8. Tunnuslukujen esittäminen tilinpäätöksen liitteistössä – Sijoitustoiminnan nettotuotto sitoutuneelle pääomalle

Liitteen ensimmäisenä rivinä on sijoitusjakauman esittäminen/määre ”Sijoitusjakauma”. Rivi ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukainen liitteessä ja voitaisiin poistaa, koska määre ”Sijoitukset yhteensä” on sisällytetty liitteen viimeiseksi riviksi ja tulee tällä rivillä esitettäväksi.

Liitteen ensimmäiseksi sarakkeeksi voisi olla tarkoituksenmukaista sisällyttää raportointihetken sitoutunut pääoma euromääräisenä. Muissa sarakkeissa tulisi tällöin lisäksi spesifioida esimerkiksi otsikkotasolla, onko kyse euro- vai prosenttimääräisistä tuotoista.

Edelleen ”Sitoutunut pääoma” – sarake tulisi raportoida ainakin viimeisimmästä tuloskaudesta, koska määre kuvaa reaalisen, keskimääräisen rahapanostuksen kauden aikana. Sisällöllisten muutosten takia voi osoittautua hankalaksi laskea useita vuosia taaksepäin vertailukelpoista tietoa, varsinkaan käynnistettäessä tällaista raportointia.

”Sijoitusjakauman muut rahoitusvälineet ja talletukset” –ryhmään mukaan otetut pankkitilien tuotot pitäisi esittää pääoman mukaisesti samassa ryhmässä, ei kohdistamattomissa tuotoissa ja kuluissa.

Tuottotaulukossa tulisi esittää ”Muut rahoitusmarkkinavälineet ja talletukset”, nyt taulukossa on rivin otsikointi ”Muut rahoitusvälineet ja talletukset”.

Liite 2.5. Tunnuslukujen esittäminen osavuosiraportoinnissa – sijoitusjakauma käyvin arvoin

Katso yllä liite 1.7. ilman historiaongelmaa.

Liitteen ensimmäisenä rivinä on sijoitusjakauman esittäminen/määre ”Sijoitusjakauma”. Rivi ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukainen liitteessä ja voitaisiin poistaa, koska määre ”Sijoitukset yhteensä” on sisällytetty liitteen viimeiseksi riviksi ja tulee tällä rivillä esitettäväksi.

Liite 2.6. Tunnuslukujen esittäminen osavuosiraportoinnissa – sijoitustoiminnan nettotuotto

Katso yllä liite 1.8., kuitenkin ilman historiaongelmaa.

Liitteen ensimmäisenä rivinä on sijoitusjakauman esittäminen/määre ”Sijoitusjakauma”. Rivi ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukainen liitteessä ja voitaisiin poistaa, koska määre ”Sijoitukset yhteensä” on sisällytetty liitteen viimeiseksi riviksi ja tulee tällä rivillä esitettäväksi.

Liitteen ensimmäiseksi sarakkeeksi voisi olla tarkoituksenmukaista sisällyttää raportointihetken sitoutunut pääoma euromääräisenä. Muissa sarakkeissa tulisi tällöin lisäksi spesifioida esimerkiksi otsikkotasolla, onko kyse euro- vai prosenttimääräisistä tuotoista.

Edelleen riskikorjatun jakauman keskimmäisessä sarakkeessa tulisi päivämäärän olla 30.6.201X, nyt liitteessä on ylimääräinen ”-1” – merkintä. Lisäksi ”Muut sijoitukset” -rivin loppuun on kirjattu alaviitemerkki ”2”, mutta alaviitteelle ei ole selitystä.

Kuten liitteessä 1.8, voisi liitteessä 2.6 olla riittävää tuottojen prosentuaalisten määrien ilmoittaminen vertailutiedoissa koskien tilinpäätöksen tunnuslukuja.